Fundrar du på att övergå din hund till en växtbaserad kost men är osäker på hur du gör det på ett säkert sätt? Eller vill du övergå din hund från torrfoder till en färsk, hemlagad växtbaserad måltid men tvekar att göra bytet?
I det här blogginlägget förklarar Claire Lucie Sonck, "The Vegan Dog Coach", hur du kan gå tillväga!
Den här detaljerade artikeln, skriven av en CMA-registrerad hundnäringsexpert, kommer att förklara det säkra tillvägagångssättet för kostförändringar samt saker att vara uppmärksam på.
Eventuella förändringar i din hunds kost eller övergång till en ny typ av utfodring (till exempel från torrfoder till färsk mat eller från köttbaserad till växtbaserad kost) bör göras gradvis för att ge din hunds kropp, matsmältningssystem och tarmflora tid att anpassa sig. Följande information är tillämplig när du övergår din hund från en djurproteindiet till en näringstät växtbaserad kost.
Metoden du kommer att upptäcka i den här artikeln etablerades av en CMA-registrerad växtbaserad hundnäringsexpert och gäller följande situationer:
Övergång från växtbaserat torrfoder till en färsk växtbaserad kost.
Övergång från köttbaserat torrfoder till växtbaserat torrfoder.
Övergång från köttbaserat torrfoder till en färsk växtbaserad kost.
Övergång från en köttbaserad färsk kost till en färsk växtbaserad kost.
Övergång från en köttbaserad färsk kost till växtbaserat torrfoder.
Övergång från barf till växtbaserat torrfoder.
Övergång från barf till en färsk växtbaserad kost.
Övergång till en hemlagad växtbaserad kost, om din hund för närvarande får bearbetat torrfoder eller konserverad mat (inklusive veganska alternativ).
1.
Börja med att införliva en liten mängd (25%) råa eller lätt kokta färska grönsaker och en baljväxt, såsom grovt mosade kidneybönor, grovt mosade kikärtor eller quinoa, i din hunds vanliga torrfoder eller konserverad mat under minst 7 dagar.
Växla mellan olika grönsaker och baljväxter för att vänja din hund vid olika smaker och låta dess tarmflora anpassa sig långsamt.
Flatulens, kräkningar eller diarré är vanliga reaktioner när du övergår din hund från en diet till en annan eller när du tillsätter nya komponenter till deras mat och är helt normala.
Dessa symptom orsakas av att din hunds tarmflora anpassar sig till ny mat eller diet och kan vara upp till en vecka. Under den första övergångsfasen, var uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner, såsom klåda i nosen eller öronen, diarré eller kräkningar som varar längre än 7 dagar, matsmältningsproblem eller ovanliga beteendeförändringar.
Det är viktigt att komma ihåg att matallergier eller intoleranser mot naturliga och färska ingredienser är mycket ovanliga, och allvarlig obalans och skada på tarmfloran är de främsta orsakerna till allergier hos hundar, inte specifika livsmedel eller miljösubstanser.
Dag 1 till Dag 7
2.
Efter den första fasen, om alla tecken är positiva, minska gradvis mängden av din hunds gamla mat, torrfoder eller konserverad mat under 10 dagar och ersätt den med en blandning av färska och lätt kokta grönsaker; en proteinkälla genom en baljväxt som kikärtor, linser eller bönor (fullkorn, frön, nötter och baljväxter måste blötläggas i 8 till 12 timmar innan kokning för att ta bort antinutrienter, som annars skulle allvarligt begränsa din hunds förmåga att absorbera näringsämnen från dess diet).
Under denna fas kommer du att lägga till frukter till din hunds dagliga kost. Frukter är viktiga i varje hälsosam, näringskomplett och balanserad kost, oavsett om den är växtbaserad eller inte.
Introducera en typ av färsk frukt vid varje måltid, och inför så många olika frukter som möjligt för att vänja din hunds smaklökar och matsmältningssystem vid så många olika frukter som möjligt, jämförbart med att introducera fast föda till ett barn.
Du kan hitta en gratis, omfattande lista över grönsaker och frukter som är säkra och näringsrika för din hund att konsumera här (länk), och du kommer att märka att det finns många fantastiska och läckra alternativ att välja mellan!
3.
När den gamla maten helt har ersatts med färska ingredienser, och om din hund tolererar kosten bra, fortsätt att mata dem med en växtbaserad, hemlagad kost. Det är dags att lära dig hur du näringsmässigt balanserar din hunds måltider.
Enligt forskaren Prof. Kelly Swanson från University of Illinois behöver hundar inte några specifika ingredienser (som kött), utan specifika näringsämnen (vitaminer, mineraler, aminosyror).
Veganska tillskott och växtbaserade måltider, om de är korrekt formulerade, kommer att ge alla de näringsämnen som hundar behöver i samma kvalitet, mängd och biotillgänglighet som djurproteindieter.
Som en konsekvens kan en färsk hemlagad växtbaserad mat uppfylla alla din hunds näringsbehov på samma sätt, om inte bättre, utan de hälsorisker som är förknippade med en diet rik på djurprotein, med vetskap om att diet, inklusive giftiga livsmedelstillsatser, näringsbrist och brist på fysisk aktivitet, är ansvarig för 95% av kroniska, inflammatoriska och immunrelaterade tillstånd och sjukdomar hos hundar.
Den här gratisguiden, skriven av en CMA-registrerad hundnäringsexpert och godkänd av en veterinärnäringsexpert, innehåller all information du behöver för att mata din hund med en näringskomplett och balanserad hemlagad växtbaserad kost som håller dig säker från bristrisker samtidigt som den är läcker för din hund. Den här gratisguiden är tillgänglig för nedladdning via den här länken: https://www.thevegandogcoach.com/homemadediet
Guiden är tillgänglig på engelska, nederländska, tyska, spanska, svenska och brasiliansk portugisiska.
Observera att denna artikel och matningsråd endast gäller för hundar utan sjukdomar eller speciella näringsbehov, såsom njursvikt, diabetes, matsmältnings-, hjärt- eller hudproblem. I dessa fall bör kosten skräddarsys efter hundens specifika behov för att kontrollera sjukdomssymtom, undvika att förvärra tillståndet och ge alla nödvändiga näringsämnen till din hund. En CMA-registrerad hundnäringsexpert kan vägleda dig och din hund genom övergången till en växtbaserad kost, med hjälp av forskningsbaserade metoder för en smidig övergång. En växtbaserad kost kan också skräddarsys efter din hunds näringsbehov vid sjukdom eller hälsoproblem.
Få hjälp från en växtbaserad hundnäringsexpert här: https://www.thevegandogcoach.com/consultation
Vad du kan förvänta dig under övergångsprocessen?
Diarré orsakad av en kostförändring löser sig normalt på egen hand inom några dagar. Säkerställ att din hund alltid har en färsk skål med filtrerat vatten till sitt förfogande.
Notera: När du förbereder grönsaker för din hund, använd rent, saltfritt vatten och undvik att överkoka. Det bästa sättet att mata frukter och grönsaker till din hund är lätt kokta eller råa. Det är viktigt att skära frukter och grönsaker i bitstora bitar så att din hund kan äta dem utan att kvävas, särskilt de med hård textur. Om din hund är van vid att svälja sin mat istället för att tugga den, rekommenderar jag att du river hårdtexturerade frukter och färska grönsaker som äpplen, morötter och gurkor.
Övergång från köttbaserat torrfoder eller konserverad mat till växtbaserat torrfoder eller konserverad mat:
1.
Börja med att blanda en liten mängd (25%) av ditt valda växtbaserade hundfoder i din hunds vanliga torrfoder eller konserverade mat i minst 7 dagar för att vänja din hund vid smaken och aromerna av den nya växtbaserade dieten och låta din hunds kropp och matsmältningssystem gradvis anpassa sig.
Flatulens, kräkningar eller diarré är vanliga reaktioner när man övergår från en diet till en annan eller när man lägger till nya ingredienser i maten och är helt normala.
Dessa symtom orsakas av att din hunds tarmmikrobiom anpassar sig till den nya maten eller dieten och kan vara i upp till en vecka. Om din hund har fått enbart bearbetad mat, oavsett om den är växtbaserad eller köttbaserad, är övergångssymtom mer sannolika och kan pågå längre.
Anledningen till detta är att bearbetade dieter, såsom torrfoder, orsakar en låg mångfald av bakterier i din hunds tarmmikrobiom. Att lägga till färska ingredienser hjälper tarmmikrobiomet att återfå en hälsosammare balans och fler fördelaktiga tarmbakterier, men detta kan resultera i övergångssymtom.
Under den första övergångsfasen, håll utkik efter allergiska reaktioner som klåda i näsan eller öronen, diarré eller kräkningar som varar längre än 7 dagar, matsmältningsproblem eller ovanliga beteendeförändringar. Det är viktigt att komma ihåg att matallergier eller intoleranser mot naturliga och färska ingredienser är mycket ovanliga, och en allvarlig obalans och skada på tarmmikrobiomet är de huvudsakliga orsakerna till allergier hos hundar, inte specifika livsmedel eller miljöämnen.
Dag 1 till Dag 7
2.
Efter den första fasen, om alla tecken är positiva, minska gradvis mängden av din hunds gamla mat, torrfoder eller konserverad mat under en period av 10 dagar och ersätt den med det växtbaserade hundfoder du har valt.
3.
När den gamla maten helt har ersatts med färska ingredienser och din hund tolererar dieten väl, är det dags att lägga till mångfald för att stödja din hunds tarmmikrobiom och därmed förebyggande ta hand om deras hälsa, eftersom tarmmikrobiomet är grunden för hundars hälsa och källan till majoriteten av sjukdomarna din hund är mottaglig för att utveckla.
Om din hund får kommersiell växtbaserad hundmat, torrfoder eller konserverad, bör 10% av deras måltid bestå av färska ingredienser för att stödja deras tarmmikrobiom. Detta kan åstadkommas genom att lägga till en bit färsk frukt eller grönsak, samt fullkorn eller baljväxter, i varje måltid din hund får.
Det är viktigt att variera dina färska livsmedel så mycket som möjligt. Det enklaste sättet att uppnå detta är att ta en bit av vilken hel mat du har i ditt kylskåp för dagen eller en hel mat du använder för att laga din egen måltid.
Det är avgörande att inte använda någon krydda eller bearbetad mat för människor som inte har godkänts av din hunds näringsfysiolog, eftersom de kan innehålla farliga ämnen för din hund! Du kan hitta en gratis, omfattande lista över grönsaker och frukter som är säkra och näringsrika för din hund att äta här, och du kommer att märka att det finns många fantastiska och läckra alternativ att välja mellan!
____________
Vetenskapen om växtbaserad näring för hundar
Certifierad, CMA-registrerad näringsfysiolog för hundar; - Grundare av The Vegan Dog Coach; - Föreläsare
Besök www.thevegandogcoach.com för gratis resurser, konsultation och professionell vägledning inom växtbaserad näring för hundar, inspirerande vittnesmål från växtbaserade hundar och veterinärer, gratis recept och all vetenskap bakom din hunds växtbaserade diet och näring.
Instagram: @thevegandogcoach Kontakt: [email protected]
Ansvarsfriskrivning: Detta material är endast avsett för utbildningsändamål. Ingen information i denna artikel, oavsett datum, ska någonsin användas som en ersättning för direkt veterinär rådgivning från din veterinär eller annan kvalificerad hundhälsoprofessionell. The Vegan Dog Coach, Claire Lucie Sonck, Vecanis och deras respektive anställda eller medarbetare kan inte hållas ansvariga för eventuella förluster, skador eller skador som uppstår från användningen av någon information i denna artikel.