Kan hundar äta päron? Och vilka frukter kan de inte äta? - Hundens guide till säkert fruktätande!

Kan hundar äta päron? Och vilka frukter kan de inte äta? - Hundens guide till säkert fruktätande!

4/07, 2024

När vi funderar på vad vi kan ge våra hundar att äta är frukt ofta en av de första sakerna som kommer upp. Men är alla frukter säkra för hundar att äta? Här går vi igenom en lista över hundvänliga frukter och viktiga säkerhetsåtgärder att tänka på.

Kan Hundar Äta Frukt?

Ja, vissa frukter är säkra för hundar att äta, medan andra kan vara skadliga. Frukt är inte nödvändigt för hundens kost om de redan får ett balanserat och näringsrikt kommersiellt foder, men det kan vara ett roligt och hälsosamt tillskott som godis.

Hundvänliga Frukter

Päron
Päron är rika på fiber, koppar och vitaminerna C och K. Ta bort stjälken, bladen, kärnhuset och fröna innan du ger päron till din hund. Undvik konserverade päron som ofta innehåller tillsatt socker.

Äpplen
Äpplen är ett säkert och hälsosamt mellanmål för hundar, fulla av vitaminerna A och C samt fiber. Ta bort stjälken, bladen, kärnhuset och fröna, och skär äpplet i små bitar för att undvika kvävning.

Bananer
Bananer är rika på fiber, kalium och vitaminerna B6 och C. Ge dem i små mängder på grund av deras höga sockerhalt. Undvik bananskal då de är svårsmälta.

Blåbär
Blåbär är låga i kalorier och höga i vitamin C, fiber och antioxidanter. De är ett utmärkt mellanmål som kan blandas i hundens mat.

Melon (Cantaloupe och Honungsmelon)
Dessa meloner är rika på fiber, vitamin A och C, och bidrar till hydrering. Ta bort skalet och fröna innan du serverar dem till din hund.

Tranbär
Tranbär är fyllda med fiber och antioxidanter. De är säkra för hundar i små mängder, men undvik torkade tranbär som kan innehålla tillsatt socker.

Mango
Mango är en smaskig godbit rik på fiber, kalium och vitaminerna A, B6, C och E. Ta bort kärnan och skär i små bitar.

Apelsiner
Apelsiner är en utmärkt källa till vitamin C, kalium och fiber. Ge dem i små mängder på grund av den höga sockerhalten och syran.

Persikor
Persikor är rika på fiber och antioxidanter. Ta bort stjälken, bladen och kärnan innan du ger dem till din hund.

Ananas
Ananas är bra för hydrering och innehåller antioxidanter och vitaminer. Ta bort skalet och kärnan och ge i små mängder.

Hallon
Hallon är rika på fiber och antioxidanter. Ge dem i små mängder på grund av deras naturliga sockerhalt.

Jordgubbar
Jordgubbar är en utmärkt källa till vitamin C, kalium och fiber. Skär dem i små bitar eller mosa dem för små hundar.

Vattenmelon
Vattenmelon är perfekt för hydrering och innehåller vitaminerna A, B6 och C. Trots sockerinnehållet är dess höga vattenhalt osannolik att orsaka blodsockertoppar. 

Frukter Hundar Bör Undvika

Avokado
Avokado innehåller persin, ett ämne som är giftigt för de flesta djur, inklusive hundar. Koncentrationen av persin är högst i frukten och dess skal, vilket kan orsaka kräkningar och diarré hos hundar.

Körsbär
Många delar av körsbärsplantan innehåller cyanid, vilket kan vara farligt för hundar och leda till allvarliga hälsoproblem om det sväljs.

Druvor (inklusive russin och sultaner)
Druvor är några av de farligaste frukterna för hundar och kan orsaka akut njursvikt även i små mängder.

Persikor, plommon och nektariner
Stenarna innehåller persin, ett giftigt ämne för hundar, och kan utgöra en kvävningsrisk.

Citroner och lime
Citroner och lime innehåller ämnen som kan vara giftiga för hundar i stora mängder.

Hur Mycket Frukt Kan En Hund Äta?

Frukt bör utgöra högst 10% av hundens diet. Konsultera alltid din veterinär innan du introducerar nya livsmedel i din hunds kost, särskilt om din hund har hälsoproblem.

Hur Förbereder Man Frukt För Sin Hund?

Tvätta frukten noggrant, ta bort stjälkar, blad, frön, kärnor och skal. Skär frukten i små bitar för att undvika kvävning. Undvik konserverad frukt på grund av hög sockerhalt.

Kom ihåg att alltid övervaka din hund när den äter frukt och var uppmärksam på tecken på magbesvär som kräkningar, diarré, minskad aptit, trötthet eller obehag. Frukt kan vara ett roligt och hälsosamt tillskott till din hunds diet, men det är viktigt att ge dem i rätt mängd och på ett säkert sätt. Kontakta alltid din veterinär om du är osäker på vad som är säkert för din hund.


Interested in discounts and updates? Subscribe to our newsletter
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Paypal Payment with Swish

© 2024 Vecanis Powered by Quickbutik