Kan hundar äta mango?

Kan hundar äta mango?

23/05, 2024

Ja! Hundar kan äta det saftiga fruktköttet av mango, men endast i måttliga mängder och inte alla delar av mangon är säkra för hundar att äta.

De flesta hundar gillar att äta frukt, men inte alla fruktsorter är bra för dem; vissa kan till och med vara giftiga för hundar. Det söta och mjuka fruktköttet av mango är dock lätt för hundar att äta och, precis som många andra frukter och grönsaker, är mango generellt sett säkert för din hund.

Tropiska frukter som mango, som är populära under sommarmånaderna när de är i säsong, kan vara en godbit för din hund så länge du vet hur mycket du ska ge dem och vilka delar av frukten som ska undvikas.

Är mango bra för hundar?

Inte bara är mango säkert för hundar att äta, det är också nyttigt för dem. Mango innehåller viktiga vitaminer som A, B6, C och E, vilket gör det till en näringsrik godbit för din hund. Mango är också rik på fiber, proteiner och mineraler samt laddad med antioxidanter som beta-karoten, ett pigment som ger frukten dess gul-orange färg och som har visat sig bekämpa fria radikaler. Dessutom kan mango i små mängder hjälpa till att lugna en upprörd mage och lindra diarré och förstoppning.

Men är mango helt säkert för hundar att äta?

Delar av mango kan vara skadliga för hundar, såsom skalet och kärnan. Även om fruktköttet anses vara en säker och hälsosam tillfällig godbit, måste skalet och kärnan tas bort innan du ger mangobitar till din hund. Skalet är tekniskt ätbart, men det är segt och svårt för de flesta hundar att smälta och innehåller urushiol, en kemikalie relaterad till giftig murgröna och giftig ek som kan orsaka kräkningar, diarré och hudproblem hos hundar.

Mangokärnan är också potentiellt farlig för hundar. På grund av dess storlek utgör den en kvävningsrisk om den sväljs. Även om din hund lyckas svälja kärnan utan att kvävas, kan den fastna och orsaka en tarmblockering. Slutligen innehåller mangokärnor små mängder av ett toxin som kallas cyanid. Även om mängden cyanid kanske inte är tillräcklig för att orsaka en allvarlig reaktion hos din hund, är det bäst att hålla det helt utanför deras system.

Utöver dessa risker innehåller frukter som mango mycket fiber, vilket de flesta hundar inte är vana vid. Som ett resultat kan din hund få magbesvär eller diarré. Dessutom innehåller mango mycket socker, med 46 gram socker per frukt. För mycket söt frukt i deras diet kan leda till matsmältningsbesvär, tandröta och diabetes.

Så serverar du mango till din hund

Innan du ger din hund mango, rådfråga din veterinär. De kan tala om hur mycket du kan ge dem och hur ofta. Börja med en liten mängd för att säkerställa att din hund inte får en allergisk reaktion. Skala mangon och ta bort kärnan innan du ger något till din hund. Du kan skära frukten i små bitar för mindre hundar, men det mjuka fruktköttet är lätt för större raser att äta. Förutom att servera den färsk, är fryst mango också en rolig och smakrik godbit, särskilt under sommaren.

90/10-regeln

När du ger din hund något annat än deras vanliga mat, följ 90/10-regeln: Alla godbitar, oavsett hur hälsosamma, bör endast utgöra 10 procent av din hunds dagliga kaloriintag. De andra 90 procenten bör komma från deras hundmat. Rådfråga alltid din veterinär innan du ger din hund någon ny mat avsedd för människor. Det säkerställer att din hund inte äter något giftigt och att mängderna hålls säkra och hälsosamma.

Här är några roliga sätt att ge din hund mango:

  • Skär i bitar (ungefär 2,5 cm kuber för större hundar, halva storleken för mindre hundar) och ge som en söt godbit eller träningsgodis.
  • Frys mangobitar och ge som en uppfriskande godbit på en varm sommardag.
  • Lägg till i en hundvänlig smoothie-bowl för extra hydrering.
  • Strö några bitar som en toppning på vanlig hundmat.

Vanliga Frågor och Svar

Q: Är mango giftigt för hundar?

A: Vanligtvis inte, men om din hund har pankreatit eller diabetes rekommenderar många veterinärer att undvika att ge din hund mango på grund av sockerinnehållet, om inte din vanliga veterinär godkänner det.

Q: Kan hundar dricka mangosaft?

A: Nej. Även om fruktjuicer inte är giftiga för hundar, innehåller de ofta socker, konstgjorda färgämnen och konserveringsmedel som inte är särskilt hälsosamma för dem. Om du gör färskpressad juice hemma och vet att den enda ingrediensen är frukt, är det dock okej att ge din hund en liten slurk.

Q: Kan hundar äta mangoskal?

A: Nej, det kan de inte. Urushiol är en kemikalie som finns i mangoskal, giftig murgröna och giftig ek, så det kan orsaka utslag hos din hund. Om de äter skalet kan de ha svårt att tugga och smälta det, och det kan leda till magbesvär, kräkningar eller en tarmblockering.

Q: Hur mycket mango kan jag ge min hund?

A: När du ger din hund mango, överskrid inte en fjärdedels kopp en gång i veckan, eller två gånger i veckan för stora raser.

Utforska våra hälsosamma och klimatvänliga godisar med exotiska frukter

På Vecanis strävar vi alltid efter att erbjuda produkter som inte bara är nyttiga och säkra för din hund, utan också skonsamma för vår planet. Tyvärr har vi inga produkter som innehåller mango, men vi erbjuder många andra hälsosamma och smakrika alternativ med exotiska frukter som är nyttiga för din fyrbenta vän.

Vi har ett brett utbud av tuggisar och godisar som är:

  • Nyttiga - Våra produkter är rika på näringsämnen som främjar din hunds hälsa.
  • Klimatvänliga - Vi väljer ingredienser och tillverkningsprocesser som minimerar miljöpåverkan.
  • Veganska - Perfekta för dig som vill undvika animaliska produkter.
  • Med låga utsläpp - Vi prioriterar hållbarhet i alla led av produktionen.
  • Hypoallergena - Passar särskilt bra för foderkänsliga hundar och de med allergier.

Upptäck våra rekommenderade produkter:

Vi på Vecanis är stolta över att erbjuda dessa högkvalitativa alternativ som bidrar till ett hälsosamt och hållbart hundliv. Besök vår webbshop för att utforska hela vårt sortiment och hitta det bästa för din hund.

Tack för att du väljer Vecanis – tillsammans skapar vi en bättre värld för våra älskade husdjur och vår planet!Sugen på rabatter och uppdateringar? Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Paypal Payment with Swish

© 2024 Vecanis Powered by Quickbutik