Köttfoderindustrin, när kan vi förvänta oss att ni redovisar era klimatutsläpp?

Köttfoderindustrin, när kan vi förvänta oss att ni redovisar era klimatutsläpp?

11/04, 2024

På Vecanis har vi upprepade gånger försökt att ta reda på det verkliga tassavtrycket från köttfoder, men det är extremt sällsynt att vi får några konkreta svar när vi ställer frågan.
Många hävdar att biprodukter inte innebär några utsläpp, men det är uppenbart att så kallat "slaktavfall" är en del av produkten, precis som läderindustrin inte är en industri som tar tillvara på resurser utan en del av hela produktionskedjan, och den innefattar även levande och kännande varelser.
Hur kan detta fortfarande vara ett legitimt argument?

Men insektsfoder då?


Även svenska insektsbaserade foderföretag i Sverige säger inte hela sanningen, på offentliga föreläsningar som ZoordExpo (fackmässan för hela zoobranschen) hävdar de att deras produkter är mer hållbara än de veganska alternativen och visar diagram som de inte kan härleda till vetenskapliga studier, något deras hållbarhetschef i samtal med oss sa att de skulle se över.
Men när vi frågar de vad industrin matar insekterna med så är det med bland annat växtbaserad mat (den som tydligen inte är hållbar) och de är helt beroende av matsvinn, något som saknar framtid i och med att vi står inför en framtid med kraftigt minskat matsvinn.
Hur ska det gå för animalieindustrin egentligen?

Klimat- och miljösiffror som håller oss vakna om nätterna

  • Visste du att en fjärdedel av miljöpåverkan från köttproduktionen kommer från husdjursfoderindustrin? 
  • Och att miljöavtrycket från en 30 kg golden retriever på en rå kött diet är nästan dubbelt så stort som genomsnittet för en amerikansk omnivor? 
  • Dessutom är köttbaserat husdjursfoder ansvarigt för upp till 30% av bidraget som kan tillskrivas djurhållningsindustrin. 
  • Inte nog med det, djurhållningsindustrin är mer koldioxidintensiv än hela transportsektorn tillsammans, och gårdsdjur producerar femtio gånger mer avfall än människor.
  • Familjedjur konsumerar ungefär en femtedel av världens kött och fisk, och om USA:s katter och hundar var ett eget land skulle deras köttkonsumtion rankas som den femte högsta i världen efter Ryssland, Brasilien, USA och Kina.

Visa era siffror, vi visar mer än gärna våra!


När det gäller transparens från köttfoderproducenterna eller återförsäljarna är bristen total.
Vi på Vecanis är stolta över att redovisa våra utsläpp och investera i hållbara produkter och letar alltid nya sätt att transportera hållbart på.

Ett exempel är vår samarbetspartner Omni, vars veganska foder har visat sig minska koldioxidutsläppen med 73% jämfört med köttbaserade alternativ. Men trots detta är det frustrerande att köttfoderindustrin inte tar samma ansvar och öppet redovisar sina siffror.

Omni nyligen presenterade nya data som visar att under hela 2023 räddade deras kunder tillsammans nästan 23 000 djur genom att välja deras veganska foder för sina hundar istället för köttbaserat. En studie utförd av Climate Partners analyserade Omnis koldioxidutsläpp för att bedöma den miljömässiga påverkan av deras näringsrika mat. Resultaten visade att en genomsnittlig hund som äter Omnis foder avger 205,2 kilo CO2e per år jämfört med 770 kilo CO2e på en köttbaserad diet. Det resulterar i en koldioxidbesparing på 565 kilo per år per hund, vilket motsvarar 73% färre utsläpp.
Det är ingen liten siffraa!

Under det senaste halvåret har Omni även planterat över 6 000 inhemska träd som frodas och absorberar koldioxid i Eden Reforestation Project i Honduras. Deras foderpåsar är tillverkade av pappersförpackningar, vilket gör att de enkelt kan återvinnas hemma. Denna miljövänliga funktion gör det till ett hållbart val som minskar avfall på soptippar och minskar den koldioxidavtryck som är kopplat till dess bortskaffande.

Ja, växtbaserat hundfoder sänker tassavtrycket! 

Enligt en schweizisk studie om livscykelbedömningen av hundar motsvarar våra fyrbenta vänners årliga påverkan på miljön en bilresa på 3 700 km. En av de största delarna av detta täcks av köttbaserad mat. Om en hundägare väljer vårt torrfoder VegDog GREEN CRUNCH kan de spara en mängd CO2 som motsvarar en bilresa på 225 km.Ett annat exempel från VegDog, som är öppna med sina utsläpp, är deras goda tuggis BEEVYS som inte bara är en smakrik och hälsosam belöning för din hund, utan också bra för klimatet och sparar 850 g CO2 jämfört med köttsnacks - det motsvarar en 5 km bilresa per förpackning!

Faktum är att FN erkänner att djurhållning är "en av de två eller tre främsta bidragsgivarna till de allvarligaste miljöproblemen, på varje skala från lokal till global."
Klimatpanelen har identifierat växtbaserade kostvanor som en "stor möjlighet att mildra klimatförändringarna."
Enligt forskning från University of Edinburgh används en yta dubbelt så stor som Storbritannien varje år för att producera torrfoder för katter och hundar, med årliga utsläpp av växthusgaser som uppgår till 106 miljoner ton koldioxid. Dessutom släpper husdjursfoderindustrin ut mer växthusgaser varje år än vissa länder, som Mozambique och Filippinerna.

Bild: Omni.

Detta är bara några exempel på varför växtbaserat hundfoder är så bra för miljön. Med veganskt foder kan vi minska energiförbrukningen, markanvändningen och vattenförbrukningen som är förknippade med köttbaserade dieter. Dessutom kan övergången till växtbaserat hundfoder bidra till att mildra klimatförändringarna och bevara vår planets resurser.

Sugen på att göra övergången till veganskt?


Vi har skrivit en hel dek om det! 
Att välja växtbaserat hundfoder är inte bara ett hälsosamt och hållbart alternativ utan det bidrar även till att undvika pandemier, bevara vår planet och skydda djurlivet. Med växtbaserat hundfoder kan vi fånga marknadspotentialen i ett växande segment samtidigt som vi banar vägen för en mer hälsosam och hållbar industri.
Vi tror på forskningen och Världshälsoorganisationen har sagt sitt: Proteinomvandlingen från växtriket till kött är ineffektiv.

Men frågan kvarstår...

Köttindustrin, vi befinner oss mitt i en pågående klimatkris där 74 miljarder djur per år förlorar sina liv, och det krävs mycket mat för att dessa djur ska växa.
När ska ni öppet redovisa era siffror?

Sugen på rabatter och uppdateringar? Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Paypal Payment with Swish

© 2024 Vecanis Powered by Quickbutik