Sparky & Elton

Sparky & Elton

Denna gången får vi stifta bekantskap med Sofia och familjens hundar Sparky och Elton. I motsats till de tidigare intervjuerna så känner jag både Sofia och hundarna sedan tidigare. Vi passade även Sparky och Elton för många år sedan och det var minsann livat med de två och våra hundar Luna och Aki. Denna intervju har en tid på nacken men nu får även ni ta del av vad jag och Sofia pratade kring då vi träffades en varm sommarkväll 2018.

-------------------------------------

Kan du berätta lite om dig och era hund/hundar?

Hundarna kom till oss år 2008 via organisationen SOS Animals och har bott i vår familj sedan dess. Sparky kom i februari och Elton i oktober. De var ett syskonpar som var omkring 1,5 - 2 år gamla när de kom. Vi har både bott på landet och i stan och haft olika förutsättningar och de har hängt med på det. I februari 2018 gick Elton tyvärr bort i cancer. Han hade haft en rad olika problem men det var cancern som han inte klarade. Efter det har jag varit med Sparky hos veterinären och kollat typ allt. Det enda som han har är lite tandsten som måste skrapas bort och lite ont i ryggen. Men annars är han som frisk och det är ju skönt.

När och hur kom ni i kontakt med vegetabiliskt foder första gången?

Det var när Sparky kom 2008 men då gick det inte att köpa veganskt foder hur som helst. Det fanns i Stockholm och min sambo Jonas som jobbade där köpte Yarrahs foder och tog med sig på tåget. Vi bodde på landet då vilket gjorde att det var svårt att hitta godis och tuggsaker. Tills du öppnade så fick man ju leta lite efter vegofoder på olika ställen. Sedan vi flyttade till Göteborg 2012 så har vi iallafall bara köpt veganskt foder. Det har varit svårare att hitta tuggsaker som de gillat. Varken Elton eller Sparky har varit superpepp på tuggsaker så det har varit svårt.

Var det svårt att byta från ett animaliskt foder till ett vegetabiliskt? För jag antar att de utfodrades med animaliskt foder i hägnet. Hade de problem med magen på grund av omställningen?

Ja precis, de fick animaliskt foder i hägnet. Det blir ju nästan alltid problem med magen när man importerar en hund på det här sättet. Det är ju i sig ett trauma att komma till en ny miljö. Men de hade inte särskilt mycket magproblem när de kom och har egentligen aldrig haft det. Jag märkte faktiskt ingen skillnad vid bytet av foder, varken bra eller dålig.

Ni har ju provat flera av de fodren som finns i Vecanis, har ni märkt stora skillnader mellan dem?

Det har varit med Elton att han har haft lite mer problem med magen men inte annars. Och det är ju så svårt att se hälsomässiga skillnader för de måste ju äta ett foder ganska länge för att man ska märka skillnader i pälskvalité och liknande. Anledningen till att vi bytt mellan olika foder är att Sparky tröttnar på smaken och vill ha olika. Så vi köper flera olika märken för att variera. Och det är inga problem att byta heller. Men om man har en hund som tröttnar på foder och i kombinationen med känslig mage är det svårare att lösa. Jag har ju också lagat mat och gjort eget foder och haft som topping på helfodret. Eller blandat burkmat med torrfodret.

Jag känner att det saknas ett veganskt träningsgodis som har så högt värde för hunden att den är villig att jobba hårt för att få det.

Precis. Och gärna lite mjuka så att de kan brytas i mindre bitar och som går snabbt och lätt att äta. Det ska gå att bara mata på med dem under träningen. Det hoppas jag att det kommer mer av. Det har ju dykt upp några på sistone som Hokamix Bonies. Soopas Healthy Bites älskar han också men de blir lite hårda efter ett tag om man har dem i fickan.

Har du varit orolig någon gång att din hund inte får i sig de näringsämnen den behöver? Hundar måste ju ha kött som det gamla talesättet går...

Nej, vi har faktiskt inte varit oroliga, och det kanske är naivt, jag vet inte. Men båda har ju ätit ett helfoder och det ska ju innehålla allt som de ska ha och jag har inte märkt några problem med deras hälsa. Det kanske hjälper att jag själv varit vegan så länge och jag har hört allt det där under de 19 år jag varit vegan. Det som inte riktigt finns nu är ju veganskt specialfoder för allergier och liknande.  Skulle Sparky ha några sådana problem så skulle det vara svårare.

Ger ni foder av etiska skäl, hälsoskäl eller något annat?

Bara etiska skäl. Jag har ingen bild av att vegetabiliskt foder är bättre än animaliskt just för hunden utan att det fungerar lika bra. Jag har inte sett något som tyder på det såvida man inte råkar ha en hund som är allergisk mot någonting i det animaliska fodret. När jag växte upp så hade vi en hund som var allergisk mot proteiner i köttfoder och då åt vegetariskt under många år. Ur hälsoskäl så är det samma som med vegankost för människor, det funkar lika bra och då kan jag välja det.

Vilken mat man ger sin hund kan ibland bli en blind fläck för veganer; att man utfodrar med animaliskt foder samtidigt som man är engagerad i djurrätt. Kan det vara att köttnormen är så stark att man inte gör kopplingen eller ifrågasättandet till den mat som dagligen serveras till sin hund? Vad tror du?

När våra hundar kom 2008 så hade jag själv varit vegan sedan 1999 och någon slags vegetarian innan det. Det är så länge sedan de kom så det är svårt att komma ihåg hur jag tänkte då men jag hade ju ändå veganfoder från början. Jag visste att det fanns och att jag kunde välja det. Jag tror det finns många skäl till varför folk fastnar i att ge sin hund animaliskt foder. Själv tror jag att jag har tänkt att det är ju ändå en biprodukt från köttindustrin. Men när köttkonsumtionen går ner så måste även köttfoderkonsumtionen gå ner. När det också har blivit lättare att välja veganskt foder ser jag ingen anledning till att inte välja det. När fler människor blir veganer så tror jag att fler hundar kommer också äta veganskt.

Varför tror du att det är så kontroversiellt med vegofoder?

Förmodligen är jag i ett sammanhang där jag är lite skyddad från det. Jag upplever inte att det är så många runt mig som rasar över det. Det kan ju bero på att jag umgås mycket med veganer, både på jobbet och i mitt privatliv. Jag tror också att mina vänner, även de som inte är veganer, är mer åt det vetenskapliga hållet. Tror man på vetenskap så kan man ju också se att fodret innehåller allt det hunden behöver och då är det inget problem. Sedan om de själva skulle välja ett animaliskt foder ändå så går det inte att rasa mot det vegetabiliska. Är båda fullvärdiga så går det inte bråka om det.

Vad är ditt råd till de som ger ett vegetabiliskt foder och har fördomsfulla personer kring sig?

Vissa människor går ju bara på en slags känsla om hur det är när de fattar sina beslut, det här känns inte bra - hundar ska inte äta veganskt foder. Jag tror man bara får bita ihop. Såvida man inte orkar ge sig in i en diskussion med personen.

Är det inte onaturligt att ge sin hund ett vegetabiliskt foder?

Det med ordet naturligt har ju fått ett uppsving på senare år. Det är ju inte naturligt att äta foder ur en säck eller en burk, bo i ett hem eller sova i en säng. Hundar ska ju sova under en buske i skogen typ. Men nä, min hunds favoritplats är på en säng ute på terrassen inne i stan. När vi bodde på landet och hade jättestor trädgård så var Sparky aldrig ute trots att vi försökte locka, istället föredrog han att gå in. Så det där med naturligt...

Det är ju ett ganska tunt argument om man börjar gräva lite djupare i det.

Jag tänker också att både kosten och sättet vi lever på inte längre är “naturligt”. Det är något jag går igång på, att vurma för att något är “naturligt” är oväsentligt. Det är massa saker som jag älskar som är onaturliga, såsom sjukvård och allt sådant som vi inte hade förut men som gör våra liv bättre.

Är det inte att förmänskliga sin hund att ge vegetabilisk foder bara för att du själv äter veganskt? Ska vi tvinga på våra hundar våra värderingar?

Det är precis som våra barn, de får tycka precis vad de vill men hemma äter vi veganskt. Sparky är inte vegan, han har inte valt det men han får ett veganskt foder och egentligen är det ingen skillnad mot att jag skulle ge ett annat foder till honom. Det är så vi gör, på gott och ont så har vi den makten över hundarna vi lever med. Vi väljer vad de ska äta, när de ska gå ut, vad de ska göra, hur de ska leva och maten är bara en del av detta. Alla andra som ger andra foder väljer ju också åt dem. Men deras hundar kanske vill ha veganskt!


Ni känner inte att ni berövar honom någonting när ni inte ger animaliskt, att han känner att hans liv inte är fulländat utan animalier?

Nej (skratt)! Det skulle vara sorgligt om det var en sådan stor del av hans liv.

Vad är ditt bästa råd för de som är nyfikna på ett vegetabiliskt foder till sin hund?

Det är att bara att prova. Sedan beror det ju på vad man har för förutsättningar.  Har man en hund som är känslig med magen så kan man prova lite försiktigt. Annars tänker jag att man kan testa alla foder som finns. Jag vet flera som ställt fram smakprover och låtit hunden prova. Ja, då kanske man ska ha det som hunden tycker är godast. Eller om man har en hund som är känslig kan man byta ut delar av fodret. Helt enkelt prova.

Vad är din hunds absolut största favorit att äta, godis eller matrelaterat?


Burkmat! Jag brukar ha det som topping på den vanliga maten.

Vad är det bästa med att det finns vegetabiliskt foder enligt dig?

Att det går att välja något som är djurvänligt. Det är skönt att kunna göra det valet och sedan är det skönt att det finns flera olika sorter om man har en hund som är känsligt mot något. Att det överhuvudtaget finns är skönt om man vill göra det valet.


Det blir väl så med åren, att det blir en del av vardagen - man ger veganskt foder och det är inget konstigt med det.

Nä precis, så är det med alla - det blir en vardag och det är så man gör. Inga konstigheter.