Mian Lodalen & Bobbi

Mian Lodalen & Bobbi

13/09, 2018

I en serie intervjuer kring detta med hundar och vegofoder har jag haft nöjet att få till en liten pratstund med Mian Lodalen. En kort beskrivning av Mian skulle vara att hon är författare, journalist, krönikör och debattör som drivs av ett engagemang för en rättvisare värld. Kort sagt, Mian är inte den som räds för att uttrycka sina åsikter även om ämnena är kontroversiella. Något som kanske inte är lika känt är att Mian har varit en av våra många kunder under en lång tid. Så det är ett sant nöje att starta vår intervjuserie med Mian och Bobbi. Varsågoda!


Som jag förstår så har du liksom vi själva adopterat din hund, kan du berätta lite om om hur Bobbi kom in i ditt liv?

Bobbi kom från Irland 4/12 2014 via föreningen Hundar Utan Hem. Adoptionen föregicks av skriftlig intervju, följd av telefonintervju och slutligen hembesök. Oerhört seriösa och professionella på alla sätt. Jag har bara gott att säga om hjältarna, (eller ska jag säga hjältinnorna? Det är mest kvinnor)  som arbetar ideellt för Hundar Utan Hem och kan varmt rekommendera dem för den som vill adoptera.
Eller med deras egna ord: Don’t buy love- rescue it!

På min Facebooksida så skrev jag följande på dagen då hon kom till Sverige
”När vi sakta körde genom dimman mot Arlanda visste vi bara att du hette Mist. Till och med Gud signalerade att du var på väg. Du vände upp och ner på våra liv och inget blev sig likt. Lyckan i att bli väckt av ditt sältryne, se dig flyga som en spänstig kronhjort i skogen, inse att du i ett obevakat ögonblick skamlöst kan smaska i dig 750 gram lagrad Västerbotten, att faktiskt förstå vad du säger om man bara lyssnar riktigt noga och inse att du har mer eq än någon human jag träffat. En hundexpert sa att en hund inte kan ersätta en människa. Så har han heller aldrig träffat dig. Bobbi idag firar vi ett år med dig, älskade pälsunge.”

Men hur fick du upp ögonen för det här med vegofoder?

Jag googlade, gjorde research och pratade med kloka djurvänliga kamrater. Detta ledde mig till ditt företag. Som vegan var det självklart att försöka ge min hund mat som inte bygger på andra djurs lidande. Så innan Bobbi satte sina tassar i Sverige gjorde jag research på vad en hund behöver för att må bra. Jag fattade snart att en hund kan må utmärkt utan köttprodukter.

Hur länge har du gett ett vegetabiliskt foder?

Sen första dagen. Hon kom när hon var 16 veckor. Då fick hon Benevos valpfoder.

Ger du vegetabiliskt foder av etiska skäl, hälsoskäl eller något annat och har du märkt någon skillnad på Bobbi?

Både och faktiskt. Veterinären som gjorde första undersökningen på Bobbi som valp pratade med mig om det faktum att cancer ökar, inte bara hos människor, utan också hos hundar. Jag frågade om varför och fick svaret att forskningen är undersatt vilket gör att forskarna inte med säkerhet kunde ge ett enhetligt svar på frågan. Men hon menade att just fodret skulle kunna vara en möjlig orsak. Att en stor del av det massproducerade fodret innehåller mycket slaggprodukter och / eller att man inte heller kan söka ursprung på var det egentligen kommer ifrån. Hur mycket antibiotika innehåller exempelvis foder som framställs av köttindustrirester? Det är en intressant fråga. Vi vet att rött kött, och särskilt processat kött, orsakar cancer hos människor, så varför skulle inte också djur drabbas?

Har du märkt att någonting har varit svårt med att ge ett veganskt foder?

Absolut ingenting. Men jag ska i ärlighetens namn säga att jag också ger Bobbi ekologisk äggula till frukost. Så lite rädd är jag att hon inte ska få i sig allt. Jag kompenserar lite, precis som jag kompenserar mig själv som vegan med små piller av  B12 och DHA med omega 3. En skvätt rapsolja kör vi i gröten varje morgon, både Bobbi och jag.    

Har du varit orolig någon gång att Bobbi inte får i sig de ämnen hon behöver?

Ja, lite faktiskt. Därför kompenserar jag också med mina egna rester av sallader och kokta grönsaker, linser, bönor, lite matvete, ris eller pasta ibland. Det kanske jag inte ens skulle behöva men jag är lite hönsmammig där.

Vad är din hunds absolut största favorit att äta, godis eller matrelaterat?

Hahaha Hon är beredd på vilka konster som helst för en smörgås. Kanske har hon apat efter sin mackgalna matte? Men annars äter hon allt. Och jag ska också ärligt medge att det är Bobbis människa som är vegan av etiska skäl, Bobbi är det inte. Så när nån köttmänniska kastar upp en köttbulle är hon inte sen på att klippa den i luften. Å andra sidan är hon lika snabb på en vegoköttbulle. Tror faktiskt inte att hon märker nån skillnad.      
 
Vilken mat man ger sin hund kan ibland bli en blind fläck för veganer, man utfodrar med animaliskt foder samtidigt som man är engagerad för djurrätt. Kan det vara att köttnormen är så stark att man inte gör kopplingen eller ifrågasättandet till den mat som dagligen serveras till din bästa vän? Vad tror du?

Här tror jag att vi får försöka vara snälla mot varandra. Det är jobbigt att ständigt få sin egen kost ifrågasatt, vilket varenda vegan och vegetarian känner igen. Att dessutom bli kallad rätt taskiga grejer för att ens hund får veganskt eller vegetariskt kan vara svårt att stå emot. För dig som inte orkar med eventuella påhopp går det alltid utmärkt att sanningsenligt säga: Jag ger min hund ett fullvärdigt torrfoder från Benevo. Det brukar folk nöja sig med. Ta reda på fakta. Det går ganska lätt att argumentera mot de flesta i den här frågan för folk har ingen aning. De går bara på den gamla devisen: hundar måste ha kött. Vilket inte är sant. Hundar behöver precis som vi människor protein.Och det går utmärkt att tillgodogöra sig genom andra grödor som bönor och linser etc och veganfoder. Men det krävs lite engagemang som vi alla vet. Men det är en annan fråga.

Varför tror du att det är så kontroversiellt med veganskt hundfoder? Även bland veganer. Har du stött på några fördomar?

Gamla idéer och fördomar att vi inte överlever utan kött. Jag tror att det är just köttindustrin som kommer vara en stark bidragande orsak till att vi snarare går under. Sett ur cancer- och klimatsynpunkt. Nu är jag så gammal så få vågar gå på mig som förr i tiden. Men visst har jag fått höra att det är djurplågeri att inte ge sin hund kött. Bland annat från en person i en djurbutik. Och en kille tyckte det var djurplågeri att ha hund i stan. Då tänkte jag på hur Bobbi hade haft det på gatan eller i ett hundstall i Dublin. Ibland får man bara låta folk hållas. Människor har mycket åsikter utan bäring.

Är det inte onaturligt att ge sin hund ett vegetabiliskt foder?

Nej jag tror att det här är det bästa för min hund. Bobbi är stark, muskulös och snabb som en gasell  i skogen. Jag tittar på henne och ser en glad och superenergisk hund. Jag tror hennes kost spelar in i hennes välmående. Eller jag är snarare övertygad om det. Och bajset för att vara detaljerad: är alltid fint och fast. Jag hade flera hundar under min uppväxt och de hade väldigt ofta problem med magen och bajset. Det doftade inte rosor om jag så säger. Bobbis bajs är perfekt i konsistens och färg. (hahah vi hundägare alltså)

Haha, ja det kan bli mycket avföringsanalyserande bland hundfolk!

Är det inte att förmänskliga sin hund att ge vegetabilisk foder bara för att du själv äter veganskt? Ska vi tvinga på våra hundar våra värderingar?

Som Bobbis människa är det mitt ansvar att ge henne det bästa jag förmår. Det handlar om närhet, trygghet, kärlek förstås, men också omvårdnad, motion, stimulans och bra kost. Min övertygelse efter att ha gett henne Benevos foder sedan hon var valp fram till nu när hon nyss fyllt fyra, är att det här är det bästa tänkbara i kostväg. Bobbi är pigg och frisk. Jag tror jag i mångt och mycket har kosten och fodret att tacka för det.

Vad är ditt bästa råd för de som är nyfikna på ett vegetabiliskt foder till sin hund?

Tänk: det viktiga är inte att min hund äter döda djur, det viktiga är att hen får i sig tillräckligt av allt hen behöver. Och här motsäger jag mig själv för veganfodret Bobbi äter är så vitt jag förstår ett fullvärdigt foder. Men min filosofi är att det är bra att äta lite av allt. Och att det går utmärkt att utesluta kött och fisk och ändå må bra. Eller kanske just därför må bra eller bättre (:  

Vad är det bästa med att det finns vegetabiliskt foder enligt dig?

Jag är så tacksam så du anar inte. Det hade blivit ganska kladdigt i mitt kök om jag alltid skulle koka ihop en fullvärdig vegankost till Bobbi på egen hand. Så från djupet av hjärtat: tack!!

Vecanis / Petri Aasma
Mian Lodalen
Fotograf: 
Anna-Lena Ahlström

Sugen på rabatter och uppdateringar? Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Paypal Payment with Swish

© 2024 Vecanis Powered by Quickbutik