Julia & Vegohundar 2.0

Julia & Vegohundar 2.0

Till denna lilla intervju har jag glädjen att ha en av adminitratörerna bakom Facebookgruppen Vegohundar 2.0.

Varsågoda!
-------------------------------------------------

Du är en av administratörerna bakom Facebook-gruppen Vegohundar 2.0. Vad fick er att starta den gruppen och är samtalsämnet lika självklart som gruppens namn?
- Jag var tyvärr inte med och startade den utan den utan blivit admin på senare tid då gruppen växt till över 1000 medlemmar de senaste månaderna.

Är det svårt att ta upp vegofoder i andra hundgrupper i sociala medier? 

- Oj, ja! Det finns otroligt många självutnämnda experter som anser att hunden är en varg och behöver kött för att överleva. Märkligt nog har de sällan forskning som styrker deras argument….

Vad är de vanligaste diskussionsämnena i gruppen? 

- Den senaste tiden har det varit en del om hundar som är kräsna och man önskar tips på vad man man göra. Det finns även en del bajstrådar :) 


Hur har trenden varit bland medlemmar, ni blev ju för ett tag sedan hela 1000 medlemmar stor? 

- Det går i vågor men ofta så söker man medlemskap när det varit en diskussion på social medier om vegetabiliskt hundfoder. En del medlemmar har precis utökat sin familj med en hund och vill inte bidra till djurplågeri genom att ge sin hund köttfoder och söker då om tips på foder. 


Hur fick du själv upp ögonen för vegofoder? 

- Genom att jag blev vegan och började då inse dubbelmoralen och problematiken kring att vara emot djurplågeri och ändå ge mina hundar köttfoder.  Jag sökte mig då till gruppen vegohundar och fick då tips om att jag kunde beställa smakprover på vegetabiliskt foder och på den vägen är det. 

Hur länge har du gett fodret? 

-I ca 3 års tid. 

Ger du foder av etiska skäl, hälsoskäl eller något annat? 

-Endast etiska.


Har du märkt någon skillnad sedan ni började med vegetabiliskt foder? 

- Ja. Det som hände ganska kort efter att jag bytte till vegetabiliskt foder var att min lilla hunds hårda mage började fungera bättre och hon började nu bajsa 2 gånger om dagen istället för varannan dag som hon gjort på köttfoder. 


Var det svårt att byta från ett animaliskt? 

- Nej. Mina två tanter här hemma är mycket matglada och genom provsmakningspaketen från Vecanis fick de dessutom välja själva vilket foder de föredrog. 

Är det någonting som varit svårt med att ge ett veganskt foder? 

- Det finns ett bra utbud på marknaden idag och då mina hundar äter ett helfoder  behöver jag aldrig oroa mig för att de inte får i sig tillräckligt med näring. 


Vad är ditt bästa råd för de som är nyfikna på ett vegetabiliskt foder till sin hund? 

- Beställ provsmakningspåsar från Vecanis för att testa vilket foder din hund föredrar. 


Vad är din hunds absolut största favorit att äta, godis eller matrelaterat? 

- Båda två fullkomligt älskar benevo rumble  strips och Ami  dog blötfoder men i övrigt äter båda två det mesta till exempel konserverade kikärtor, tofu, sojakorv. 


Vad anser du om att det är onaturligt att ge sin hund ett vegetabiliskt hundfoder? 

- Att beskriva något som naturligt är väldigt komplext. Det är naturligt för hunden att äta men är det naturligt att äta ur en matskål vid bestämda klockslag för en hund? Vill man utfodra sin hund på ett naturligt plan ska man istället se till berikningsdelen när det gäller kosten. Låt hunden jobba för maten ex genom födosök eller lägg i ofarliga men oväntade livsmedel i matskålen tex apelsinklyftor,  havregryn, salladsblad eller blomkål så hunden får undersöka maten och sortera ut vad den vill äta. 


Är det inte att förmänskliga sin hund att ge vegetabilisk foder bara för att du själv äter veganskt? Ska vi tvinga på våra hundar våra värderingar? 

- Maktbalansen mellan människa och hund är fruktansvärt ojämn. Vi bestämmer när hunden ska få äta, vad den ska äta, hur den ska äta, hur mycket den får äta osv. Samma sak gällande vila, aktiviteter, sovplatser mm. Det är för de allra flesta ett personligt val och människans värderingar som avgör varken man ger hunden ett foder baserat på djurdelar eller ett foder gjort på vegetabiliska råvaror. Genom att min hund får provsmaka olika foder kan hunden få vara med och välja vad den föredrar vilket är ett steg på vägen. Men hade mina hundar fått välja helt själv utan min inblandning hade det blivit kaninbajs, pizza och chips 😉


Varför tror du att det är så kontroversiellt med vegofoder? Även bland veganer. Har du stött på några fördomar? 

- För att vi är upplärda att hunden är en varg och ett rovdjur som måste ha kött för att överleva istället för att faktiskt ta reda på fakta. Fördomar förekommer mest hos de som är dåligt insatta i hundars näringsbehov. 


Vad är ditt råd till de som ger ett vegetabiliskt foder och har fördomsfulla personer kring sig? 

-Läs på så att du vet att din hund får i sig det den behöver. Köper du ett helfoder så behöver du inte oroa dig. Ta inga diskussioner som du inte känner dig bekväm med, framförallt inte på sociala medier då okunnigt folk kan bli mycket otrevliga. 


- Något annat som du vill ta upp?

Var inte rädd för att prova olika foder samt låt hunden jobba för maten.