BFF Strays om hundar, adoptioner och vegofoder

BFF Strays om hundar, adoptioner och vegofoder

25/01, 2019

Vi får ofta förfrågningar om sponsring från olika föreningar och arrangemang. Men vi är väldigt selektiva när det gäller vilka vi stödjer då vi har höga krav på förhållningssätt mot alla djur. En förening som prickar av alla våra krav är BFF Strays så det är extra roligt att kunna ha ett litet samtal kring adopterade hundar och veganism. Vi har själva egna hundar i vår familj som är adopterade från Rumänien för flera år sedan så vi har egen erfarenhet av just hundar som inte haft den allra bästa av starter i livet.

Men nog om detta, nu kör vi igång ännu en intervju där vi möter en representant från BFF Strays!


Kan du berätta om dig själv och hur du hamnade där du är idag?

- Jag heter Annika och är en djurälskare sedan födseln. Jag bor med hunden Dana, adopterad från Spanien 2015, och hittekatten Kanada. Den första spanska omplaceringen Berit kom in i mitt  liv 2005 och bodde med min syster i sju år. Med Berit som en älskad familjemedlem väcktes mitt  engagemang för utsatta hundar i framför allt Spanien, även om det dröjde fram till 2014 innan den första jourhunden Yellow landade på min soffa . Jag brinner för rädda och /reaktiva hundar, och för att jobba med att stärka deras självförtroende.

BFF Strays hjälper hemlösa spanska hundar att hitta sina egna hem i Sverige.

BFF Strays är en ideell förening som arbetar för att hjälpa spanska hundar att komma till svenska hem, där ett reko förhållningssätt till livet med hund är ett krav för att få adoptera. Och det är också det som skiljer oss från andra föreningar som jobbar med utländska hundar, nämligen att ett reko-tänk genomsyrar allt vi gör. För oss är det självklart att jobba med positiv förstärkning och reko metoder baserat på modern forskning. Det innebär att vi som träffar hundarna är reko, att nätverket av hundinstruktörer som vi kan rekommendera våra adoptörer är reko, att adoptörerna själva är reko, och givetvis att vi är reko mot alla som är engagerade i föreningen.

BFF Strays jobbar i liten skala, för att kunna säkerställa att varje hund kommer till ett reko hem som är förberett för att ta emot en omplaceringshund, och att varje adoptör får all den uppbackning och vägledning som faktiskt kan behövas när man adopterar en hund. Vårt mål är att varje hund som adopteras via oss kommer till sitt ”forever home”, det vill säga att vi ska ha matchat hund och familj så pass bra att det inte behöver bli några omplaceringar i Sverige.

Vi som har startat BFF Strays och som ingår i föreningens styrelse är en grupp som brinner för omplaceringar och har stor erfarenhet av hundar och djurrätt. Vi har samtliga hittat vårt kall i reko, belöningsbaserad hundträning. Vi har alla egna adoptivhundar och många av oss har våra alldeles egna, fantastiska ”spanjorer”. Samtliga i BFF Strays styrelse är veganer, vilket är ett krav att vara som styrelsemedlem.

När och hur upptäckte du att det fanns vegofoder? 

- När jag fick hem min hund 2015 fick hon animaliskt foder, men med tiden lärde jag känna många veganer som lever med hund, och en hel del av dem gav sina hundar vegetabiliskt foder. Jag gick med i en Facebook-grupp för ändamålet, och efter att ha läst igenom forskning och pratat med vänner så bestämde jag mig för att beställa hem den första säcken vegetariskt foder. Det var någon gång 2016. 


Ger du foder av etiska skäl, hälsoskäl eller något annat?  

- Av etiska skäl. Det känns väldigt skönt att ge hundfoder som jag vet att ingen annan varelse behövt lida för framställningen av. 


Har du märkt någon skillnad sedan ni började med vegetabiliskt foder? 

- Min hund gillade aldrig helt det foder jag gav henne i början, men sitt vegetariska foder äter hon med god aptit. Hon har alltid fin päls, hull och är bra i magen av det


Är det någonting som du saknar inom veganska foder? 

- Nej, det gör jag inte, det finns gott om både torrfoder och blötmat att lyxa till det med.

 

Har du varit orolig någon gång att Dana inte får i sig de ämnen hon behöver? 

- Nej, eftersom jag ger  ett fullgott helfoder med alla nödvändiga näringsämnen i sig.


Vad är Danas absolut största favorit att äta, godis eller matrelaterat? 

- Oj, det är mycket! Ami Dogs blötmat är hennes absolut bästa mat, sedan gillar hon massor i godisväg som Hookamix bonies men även bönor, kikärtor, frysta grönsaker och vattenmelon. 


Vad är det bästa med att det finns vegetabiliskt foder enligt dig? 

- Att man kan välja ett foder som inte orsakar andra djurs lidande.

Det råder ju ganska skilda uppfattningar om vad hundar egentligen ska äta. Även bland de som ger animaliskt foder finns många olika tyckanden vad som är bäst för hunden. Det som skulle ena de flesta bland de som ger animaliskt är att hunden inte ska ha vegetabiliskt kost. Varför tror du att människor reagerar så starkt även om det finns studier på att det fungerar precis lika bra? 

- Jag kan bara gissa att det beror på bristande kunskap och att man inte läst forskningen som visar att hundar utan problem kan äta vegetabiliska foder. Och att det finns en stark tradition, precis som bland människor, att äta kött. I framtiden tror jag inte alls det kommer vara ett lika laddat ämne.

 

Vad är ditt råd till de som ger ett vegetabiliskt foder och har fördomsfulla personer kring sig? 

- Hänvisa till den forskning som finns och förklara att det foder du ger är ett fullgott helfoder.

 

Är det inte onaturligt att ge sin hund ett vegetabiliskt foder? 

- Nej, det är det inte. Fodret har samma näringsinnehåll som ett animaliskt foder med skillnaden att proteinkällan är vegetabilisk.

Är det inte att förmänskliga sin hund att ge vegetabilisk foder bara för att du själv äter veganskt? Ska vi tvinga på våra hundar våra värderingar? 

- En hund äter vegetariskt men är inte vegan, eftersom det är ett etiskt ställningstagande som bara en människa kan göra. Vi som människor gör redan alla val åt våra hundar, och istället för att se bara till just foderfrågan tycker jag man ska göra sitt allra bästa för att låta sin hund få göra så många egna val det bara är möjligt, till exempel välja väg på promenaden.

Vilket är ert råd för de som vill adoptera och introducera ett vegofoder? 

- Man får prova sig fram till vad som fungerar för just sin egen hund och göra en långsam övergång precis som vanligt när man byter foder. Ingen skillnad från när man ger ett animaliskt foder.


Hur hanterar ni själva den emotionella delen med era resor när det endast är några få som får komma med till nya hem i Sverige? Jag menar, det allra flesta hemlösa och utsatta hundarna blir ju kvar. Min egen erfarenhet när jag reste från Rumänien till Sverige och hade med hundar till väntande nya familjer var vilka stora svårigheter de har med hemlösa hundar. Och samtidigt det frustrerande med att de allra flesta människor köper hundar från uppfödare när behovet bland de hemlösa hundarna är så stort. Går det att vända den rådande normen att människor alltid ser behovet hos hunden istället och adopterar än för sitt eget behov av exempelvis en vissa ras som passar det smak eller behov?

- Vi har pratat mycket kring detta inom föreningens styrelse, och vi har egentligen redan från början varit överens om att enda sättet att orka är att vi ser de hundar vi faktiskt räddar och inte de vi tvingas lämna bakom oss. Däremot är det viktigt för oss att ha så stort engagemang vi bara kan för de hundar som blir kvar. Vi stöttar med pengar till veterinärvård, donerar foder, täcken, selar,koppel och annan utrustning till hägnen på våra resor. Just nu håller vi också på med ett berikningsprojekt för en av våra samarbetspartners hägn, där vi ska bygga och berika miljön för hundarna som bor där så den blir så stressreducerande som möjligt för dem. Det innebär både tex insynsskydd, men också att de ska få möjlighet att utföra naturliga behov som att gräva, slita, riva och nosa. Vi vill alltid uppmuntra personer som vill utöka sin familj med en hund att adoptera istället för att köpa från uppfödare, och arbetar därför aktivt med att sprida information om vårt arbete. Som adoptör är det viktigt att man känner att man har stöd i samband med att man får hem sin hund, och det är återigen därför vi är så noga med att tillhandahålla det stöd vi själva såväl vet att man behöver åt våra adoptörer. Förhoppningsvis sprider det ringar på yta och fler överväger att adoptera istället för att köpa en valp från uppfödare!



Just nu pågår projekt Apadac i allra högsta grad, kolla in deras beskrivning för att läsa mer och gärna stödja deras arbete!

Projekt Apadac

Sugen på rabatter och uppdateringar? Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Paypal Payment with Swish

© 2024 Vecanis Powered by Quickbutik